Minder doen en meer effect

Als je naar bepaalde tv-series kijkt, zoals die van Gordon Ramsay en Herman den Blijker, dan valt er altijd één ding op: als zij een onsuccesvol restaurant succesvol willen maken, is het eerste wat ze doen vrijwel altijd de menukaart halveren (of zelfs nog veel meer dan halveren!).

Het is veel gemakkelijker om twaalf verschillende gerechten in je assortiment te hebben en dit te managen dan tachtig. Je hoeft minder verschillende producten op voorraad te hebben, bij te houden, in te kopen en weg te gooien, wat een heleboel kosten scheelt. Daarnaast kun je veel meer focussen op kwaliteit. Omdat je maar twaalf verschillende gerechten hebt, kun je ervoor zorgen dat die gerechten echt heel erg goed worden. Weliswaar lopen klanten die geen pasta of pizza willen je restaurant voorbij, maar klanten die bij jou komen eten vertellen aan iedereen hoe lekker jouw eten is.

Mijn goede voornemen voor dit jaar: alleen nog maar www.flatopled.nl en www.zonnighuren.nl aanbieden (en wat financiele regelingen zoals step die langskomen). In allerlei varianten: bij nieuwbouw en bestaande bouw, bij beleggers en woningcorporaties, zon op eengezinswoningen en flats. Omdat ook in deze sector geldt: minder doen, meer effect.