Over mij

Ik adviseer woningverhuurders en overheden over energie. Van isoleren tot energie-opwekking, van energie BV’s tot bewonerscommunicatie.

Centraal daarin staan (nieuwe) verdienmodellen voor huurders én verhuurders. Projecten waar ik trots op ben…

Projecten waar ik trots op ben:

Zonnighuren.nl: grootschalige uitrol van zonne-energie

In november 2011 kwam ik op het idee om de vooroplopende corporaties bijeen te roepen voor de grootschalige uitrol van zonne-energie. Een idee dat door velen, zowel binnen als buiten de sector, omarmd werd. Ik schreef de businesscase en presenteerde die aan bestuurders. Sindsdien begeleid ik beleidstrajecten, aanbestedingen en partnerselecties, en de uitvoering van projecten. Van 2013 tot en met 2020 besteedde ik 20.000 woningen en 500 flats aan, controleerde de kwaliteit en voerde projectmanagement. Ik geef cursussen om projectleiders te leren het zelf te doen. Ik besteed ongeveer 60 % van mijn tijd aan dit prachtige project. Kijk voor meer informatie op www.zonnighuren.nl 

De woonlastenwaarborg: dé methode voor afspraken over energiebesparing en huurverhoging

De woonlastenwaarborg (zie de folder) is een instrument om met huurders goede afspraken te maken over gegarandeerde energiebesparing tegen een redelijke huurverhoging. Ik stond in 2009 samen met anderen aan de wieg van dit instrument. In mijn evaluatie van dit instrument constateer ik dat de corporaties die ermee werken redelijk tot zeer tevreden zijn. Inzet van de waarborg leidt tot soepel verlopende projecten, waarin bewoners vrijwel probleemloos instemmen met de huurverhogingen die nodig zijn om projecten dekkend te maken. Het gaat dan met name om grote projecten met veel gelijksoortige woningen. Ik vind het jammer dat er nog wordt opgekeken tegen de administratieve lasten, en dat veel projecten nog “bijna gratis” worden aangeboden aan de zittende huurders. In mijn beleving is een kostendekkende huurverhoging onvermijdelijk. De woonlastenwaarborg is daarvoor het middel bij uitstek. 

Energielabels en energiebeleid op orde bij dertig corporaties

Doel van Smart Energy Consult, het adviesbureau dat ik in 2007 oprichtte, was om goede energielabels in te kopen. We kochten voor corporaties in en controleerden de labels die anderen maakten. We hielpen corporaties het beheer in te richten, al dan niet middels eigen certificering. Daarnaast maakten we de slag naar gedegen energiebeleid en concrete complexplannen door medewerkers op te leiden. Leuk was de kwaliteitscontrole-tool die we met Vabi hebben ontwikkeld, waarmee heel veel fouten en haastwerk in de energielabels automatisch werden gevonden. Nog steeds help ik corporaties om snel fouten op te sporen, en een goede beheer-organisatie neer te zetten.

Financiering voor goede projecten

Het doorgronden van nieuwe fiscale en subsidieregelingen en het schrijven van goede aanvragen is een kunst op zich. Voor de passiefhuisrenovatie van de Hestia Groep in Kerkrade scoorde ik in een tender-procedure 1,5 miljoen subsidie bij het Sev Energiesprong-programma. En voor twee Overijsselse corporaties haalde ik 12 miljoen financiering van het Energiefonds binnen. Daarvoor waren er diverse regelingen van AgentschapNL. Naast subsidies, richt ik me vooral op fiscale regelingen zoals energie-investeringsaftrek en btw-constructies.

Mijn werkervaring in een notendop:
pagina-over-mij

  • 2001 tot 2005: energieadviseur bij twee adviesbureau’s,
  • 2006 tot 2010: eigenaar van Smart Energy Consult, adviesbureau dat uitgroeide naar 6 fte
  • 2010 tot 2013: verkoop aan en werkzaam bij Atrivé
  • Vanaf 2014: zelfstandig adviseur, zonder personeel met diverse onderaannemers.

Mijn cv vindt u hier (januari 2014), u vindt me ook op linkedin (actueler).

Mijn klanten en wat zij over mij zeggen vindt u hier

Mijn uitdaging is dat mijn klanten zichzelf en hun organisaties duurzaam ontwikkelen. Ik word altijd getriggerd door waar een organisatie of persoon op vastloopt en wat er nodig is om weer in beweging te komen. Klanten zeggen: snel, fris, pro-actief, deskundig, praktisch, eigenwijs, denken en doen.

Ik werk samen in projecten met diverse specialisten rond techniek, voorraad-inventarisaties, bewonerscommunicatie. Het betreft veelal zzp-ers. Ik noem mijzelf dan ook geen zzp-er, maar z.m.o-er: zelfstandige met onderaannemers.

Privé. Ik werk 32 uur per week. Vrijdag is mijn papadag, dan zorg ik met veel plezier voor onze zoons David (2012) en Boaz (2015). Daarnaast ontdek ik graag het theater, trek de natuur in met mijn gezin, en ben ik een redelijk clubschaker.

Bedrijfsgegevens vindt u hier.